Blok3 - Bibliotheek, Almere, NL

MVSA Meyer en van Schooten Architecten, Amsterdam, NL

Midden in het centrum ligt de openbare bibliotheek van Almere. De idee voor dit spectaculaire bouwwerk ontstond in de kantoren van de architecten Meyer en Van Schooten, Amsterdam. Het doel was een warenhuis voor literatuur en informatie te creëren, waarvan de voorgehangen gevels in golfvormige reliëfstructuur de aardlagen weerspiegelen. Voor deze architectonisch zeer veeleisende vormgeving van de buitengevel werden voor het eerst architectuurbeton-prefabelementen met elk een gecombineerd gezuurd en gewassen oppervlak geproduceerd. Voor de dakbedekking werden slechts 30 millimeter dikke betoShell®-elementen met gezuurd oppervlak van textielbeton gebruikt. Het toegepaste antracietkleurige beton van basalt en graniet geeft de buitenkant van het gebouw een edele uitstraling en onderstreept zijn uniciteit.
 

Skip to main content